Meghívó a 14. Piarista Szalon rendezvényére | Magyar Piarista Diákszövetség

Meghívó a 14. Piarista Szalon rendezvényére

 

RECEPTEK A JÖVŐNEK – TANULSÁGOK A MÚLTBÓL A MÁNAK

2022. március 17-én, 17.30 órakor

Helyszín: a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Díszterme

Részletek a címre kattintva!

MAGYARORSZÁG történetének megkülönböztetett jelentőségű korszaka az Osztrák-Magyar Monarchia keretei között töltött utolsó ötven év, a dualizmus 1867 – 1918 közötti fél évszázada. A két önálló állam, az osztrák császárság és a magyar királyság különleges államszövetsége a megtorlás abszolutista politikáján felülemelkedve, a felek kölcsönös belátásának alapján, az 1867. évi kiegyezési törvénycikkek elfogadásával jött létre. Ferenc József szerint csak és kizárólag három személy egyezkedése és tárgyalásai közepette született meg ez a korszakváltó eredmény, ők „Deák, Andrássy és jómagam”.

Valójában mindkét államalakulatban hosszas belső diszkusszióra volt szükség a félmúlt által különösen determinált önazonosság újradefiniálásához. A „haza bölcse” az 1848-as áprilisi törvények betűi helyett azok szellemének megvalósítható elemeit (önálló belső berendezkedés) gyúrta össze az osztrák nagyhatalmi ambíciók hatékony támogatásával. A közös ügyek (külügy, hadügy, pénzügy) mellett a tízévenként megújított gazdasági kiegyezés (költségmegosztás, vámügyek, gazdasági döntések) sarokkövei kivételes prosperitást szültek a birodalom mindkét fele számára. 1910-re a világ negyedik legnagyobb gépgyártója és exportőre, az elektrotechnikai és villamosipari piacon pedig egyenesen a harmadikja lett, miközben területi és népességi szempontból Európa második és harmadik helyezettje.

A magyar nemzeti jövedelem 1900-ra megháromszorozódott, 1914-re megötszöröződött, elmaradott agrárországból dinamikusan fejlődő élelmiszeriparú és intenzív exportot folytató agrár-ipari országgá váltunk. A Monarchia kettős arculatú művelődéstörténetének világában pedig Bécs és Budapest párosát a Kert és a Műhely találó metaforájával láttatják.

E korszak genezisének és vívmányainak minden hiányossága, netán árnyoldala mellett a más kárán tanuló okosakat is megelőzve kell tanulnunk saját sikereinkből, nem csak kudarcainkból. Teremtő energiával újraalkotva a belső megosztottságon és a külső domináns törekvéseken úrrá lenni képes, a megalkuvást elutasító, de a kölcsönösségben kiegyező magyar jövőpolitikát – ezt célozza a 2022 márciusában indítandó, több alkalomra tervezett történeti műhelysorozatunk.

Első alkalommal dr. Ligeti Dávid, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár tudományos főmunkatársa, az intézmény Dualizmus-kori Kutatócsoportjának tagja, valamint dr. Koltai András, a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltárának vezetője lesz a meghívott vendégünk, akikkel Novotnik Ádám beszélget, kitérve a piaristák és iskoláik szerepére is a vizsgált korszakban és annak kiemelkedő szellemi fellendülésében. A beszélgetés során vendégeinkkel a vizsgált korszak kapcsán reflektálni kívánunk a kialakult külpolitikai aktualitásokra és azok történelmi gyökereire is.

Név szerinti regisztrációt kérünk és várunk a szokásos piaristaszalon@mpdsz.piarista.hu email-címen, illetve Várgedő Tamásnál a 70 391 4359 telefonszámon.

Szeretettel hívjuk és várjuk Szalonunkra:

a Piarista Szalon szervező Kollégiuma