Meghívó a 7. Piarista Szalon rendezvényére - 2018. április 5., 17.30 | Magyar Piarista Diákszövetség

Meghívó a 7. Piarista Szalon rendezvényére - 2018. április 5., 17.30

Időpontja: 2018. április 5-én, 17.30 órakor
Helyszíne: a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Díszterme
(Piarista köz 1., 2. emelet)

ANTALL JÓZSEF POLITIKAI ÖRÖKSÉGE A 21. SZÁZADBAN - TISZTELGÉS A NÉHAI MINISZTERELNÖK EMLÉKE ELŐTT

John Lukacs szerint az évszázadokat nem a kalendáriumi évek határozzák meg, hanem a szellemtörténet kimagasló mérföldkövei, illetve az emberi történelem jól behatárolható fordulópontjai. Így lett a 20. század az emberiség legrövidebb évszázada, amely 1914-től 1989-ig tartott. Számunkra, magyaroknak mindenképpen helytálló ez a megállapítás. 1989-ben feltűnt a magyar politika színpadán egy addig jobbára csak szűkebb történészi körökben ismert férfi azzal az eltökéltséggel, hogy ő lesz a 15 milliós magyar nemzeti közösség politikai képviselője és vezetője az elkövetkezendő sorsfordító időkben. Honnan ez az elhivatottság, honnan ez az életet is feláldozó hűség és kitartás a hittel vállalt feladathoz, ami a század másik két kiemelkedő óriása, gróf Tisza István és gróf Teleki Pál a magaslatára emeli őt? Közös mindhármukban az is, hogy nagy a feltétlen tisztelői táboruk, de mind a mai napig nem elhanyagolható az őket támadók hangja sem. Az ősi magyar fátum megtestesítői ők tehát?

Sokat tudunk róla, és mégis keveset. Nemhiába jelent meg könyv is, s készült riportfim „Az ismeretlen Antall József” címmel.
Ezeket a kérdéseket állítottuk a mostani Szalon középpontjába. Tudatosan kerülni akarjuk a direkt aktuálpolitikai áthallásokat, mégsem tudjuk figyelmen kívül hagyni azt az egybeesést, hogy három nappal Antall József miniszterelnök úr születésnapja, a 90-es választások győztes második fordulójának 28. évfordulója és az idei választások napja előtt leszünk. Szeretnénk felidézni az ő emlékét és megfogalmazni az ő erkölcsi és politikai örökségének a mára szóló üzenetét, amely segíthet mindnyájunknak, hogy eligazodjunk egyre ellentmondásosabb és konfúzusabb korunkban. Azzal a kérdéssel is szembe kell néznünk, hogy miként bánjunk ezzel az örökséggel?
A programon Dér András öregdiák „Az ismeretlen Antall József” c. filmjének első részét vetítjük, majd utána moderált beszélgetésnek leszünk tanúi az alkotóval és a néhai miniszterelnök két miniszter munkatársával, Jeszenszky Géza volt külügyminiszterrel és Surján László volt népjóléti miniszterrel.

Az estet agapé zárja az Aulában.

Regisztrációt kérünk és várunk a szokásos   email-címen, illetve Várgedő Tamásnál a 70 391 4359 telefonszámon.

Szeretettel

a Piarista Szalon szervező Kollégiuma