Megjelent a Vigilia májusi száma | Magyar Piarista Diákszövetség

Megjelent a Vigilia májusi száma

A Vigilia ez évi ötödik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

 A májusi számban Lukács László főszerkesztő Ökomegtérésünk című vezércikke bevezető A teremtett világ védelméről című tematikus összeállításhoz. Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű ökológiai enciklikáját méltatva hangsúlyozza: „Az emberiség válaszúthoz ért: lakóhelyét, a Földet, és önmagát pusztíthatja el, ha nem definiálja újra a fejlődést, nem állítja helyre felelős kapcsolatát a természeti és társadalmi környezettel. Az élet valódi minőségét nem az anyagiak habzsolása biztosítja, hanem a szeretet és a gondoskodás kultúrája, az egyetemes szolidaritás a természettel és a Földön élő minden emberrel, beleértve az utánunk jövő nemzedéket is.”

A tematikus összeállításban Bakonyi Gábor A Néma tavasztól az átfogó ökológiáig című írása az utóbbi évtizedek környezetvédelmi erőfeszítéseinek eredményeit és tanulságait tekinti át, Zlinszky János Környezet- és teremtésvédelem című terjedelmes tanulmánya a környezetvédelem legfontosabb állomásainak és az egyház e témához kapcsolódó tanításának párhuzamait ismerteti, Nobilis Márió pedig az egyház és a környezetvédelem viszonyát, az ökológiának ez egyház látókörébe kerülését elemzi Isten hozott, ökológia? címmel. A Vigilia beszélgetése rovatban Takács-Sánta András ökológussal olvashatunk interjút.

A folyóirat szépirodalmi részében Báthori Csaba, Juhász Anikó és Tomaji Attila versei, a Magyarországon élő francia író, Thierry Loisel Gábriel kérése című novellája és Donauer Emese Gabriel Marcel: Isten embere című drámájáról írt elemzése szerepel. A Napjaink rovat Demeter Márton: Keresztény értelmiségi – értelmiségi keresztény? című írását közli, amely a Vigilia tavalyi pályázatára készült.

A Kritika rovatban Pomogáts Béla elemzi Kalász Márton legutóbbi, Gyermek-Bábel című könyvét, Lázár Kovács Ákos az Oscar-díjas Saul fia című film lehetséges értelmezéseiről ír, a Szemle rovatban Rónay László a közelmúltban elhunyt Nicolaus Harnoncurt életművét méltatja, Lukács László pedig három nemrég megjelent lelkiségi könyvet ismertet: Ahol a csend magasztal. Egy karthauzi szerzetes a hit útjáról II.; Martin Laird OSA: Napsütötte hiány; Boldog Charles de Foucauld: Levelek és jegyzetek.

 

Tartalom:

Lukács László: Ökomegtérésünk

A teremtett világ védelméről

Bakonyi Gábor: A Néma tavasztól az átfogó ökológiáig

Zlinszky János: Környezet- és teremtésvédelem

Nobilis Márió: Isten hozott, ökológia?

Szép/írás

Báthori Csaba: Örök készülődés; Vagy-vagy (versek)

Donauer Emese: Gabriel Marcel: Isten embere (tanulmány)

Juhász Anikó: Mozgások; S véste, vájta… (versek)

Tomaji Attila: Cinkosok; Ami vár; Lovasok (versek)

Thierry Loisel: Gábriel kérése (novella) (Barna Anett fordítása)

A Vigilia beszélgetése

Tauber Tamás Takács-Sánta András ökológussal

Napjaink

Demeter Márton: Keresztény értelmiségi – értelmiségi keresztény?

Emlékezet és kiengesztelődés

Babus Antal: Maria Jugyina: zongoraművész és szent őrült

Kritika

Pomogáts Béla: A bárány jegyében. Kalász Márton: Gyermek-Bábel

Lázár Kovács Ákos: Adalékok a Saul fia értelmezéseihez

Szemle

Rónay László: Hónapról hónapra. Egy csillaggal kevesebb

Lukács László: Könyvekről – röviden

Benkő Gitta: Thierry Loisel: Pécsi látogatás

Szabó P. Katalin: A bizonyosságot kell keresni. Falus András akadémikussal beszélget Kapitány Katalin

Címkék: